Verslag 7 februari 2015

Het was wel spannend vandaag, want we waren erg benieuwd hoeveel volk er op onze eerste zaterdagse spelavond zou afkomen. Zeker omdat we er niet echt ruchtbaarheid aan hadden gegeven naast de berichtgeving naar onze eigen leden en een vermelding hier en daar in een lokaal infoblaadje.
Uiteindelijk daagde er toch 16 man op waarvan 9 vrouwen en 9 spelers onder de 30 en 5 voor de eerste maal, toch wel een erg gevarieerd publiek en dat is leuk om te zien.

Met 3 speelsessies het meest gespeelde spel van de avond als eerste:


Achtergrond van Port Royal:
In de haven van Port Royal bruist het van het leven en hoop je de deal van je leven te sluiten door te handelen met de binnenkomende schepen. Maar wees niet te hebberig en neem niet teveel risico's, want dan blijf je met lege handen achter. Investeer je winst om de gunsten van gouverneurs en admiraals te verkrijgen of belangrijke personen te ronselen die jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Breid je invloed uit zodat je wellicht een uitnodiging ontvangt voor één van de prestigieuze expedities.
En? Een zeer gemakkelijk uit te leggen spel dat op een zeer korte tijd kan gespeeld worden, twee spelers doen er ca. 10 minuutjes over. Het zorgt voor een gezonde spanning en interactie tussen je medespelers. 
Persoonlijk vind ik dit één van de betere 'fillers' van het laatste half jaar, ik leg deze met veel plezier op tafel en deze was dan ook mijn meest gespeelde spel van januari '15!![DIRK]


Achtergrond van Puerto Rico:
De spelers zijn kolonisten die proberen om rijk te worden op het eiland Puerto Rico door er plantages aan te leggen, fabrieken en gebouwen te bouwen, de geproduceerde goederen te verkopen in het handelshuis of te verschepen naar het thuisland. Dit doen ze door elke rond een andere rol aan te nemen waar een bepaalde actie aan vasthangt, de catch van het spel is dat de acties die bij jouw rol horen ook door je medespelers ogen uitgevoerd worden.
Elk gebouw en elk verscheept goederensteentje levertje je overwinningspunten op. De speler met de meeste overwinningspunten als alle kolonisten op zijn, als alle punten op zijn of als iemand zijn persoonlijke spelersbordje heeft volgebouwd wint het spel.
En? Puerto Rico is een regelrechte klassieker en volledig terecht. Relatief complexe regels, maar mits een goede uitleg en een eerste rondje om de mechanismen door te hebben valt alles snel in de plooi. Een erg tactisch, maar ook strategisch spel: er zijn meerdere wegen naar de overwinning en vooral de verschillende gebouwen maken het spel telkens weer anders en laten je de regels wat verbuigen voor jou persoonlijk. Dit is een erg goed spel en een aanrader voor iedereen! )Achtergrond van Asara:

In Asara – het land van duizend torens – creëer je als architect mooie hoge torens. Je probeert de beste torendelen te bemachtigen voordat een medespeler die te pakken krijgt om daarmee jouw torens te bouwen. De torens bestaan uit drie soorten onderdelen. Ze moeten altijd bestaan uit een basis en een torenspits met daartussen geen, één of meer tussenstukken in dezelfde kleur. Sommige torendelen hebben gouden ornamenten die je extra aanzien bij de kalief opleveren. 
En? We zijn altijd geïnteresseerd in de mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel :-) (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Achtergrond van Grog Island

De spelers zijn piraten die genoeg hebben van het piratenleven en van hun welverdiende rust willen genieten en hun schatten willen investeren in onroerend goed: een winkeltje voor houten benen bijv, of eentje voor haken of kanonskogels? Als het maar opbrengt!
De basis van dit spel is een veilingmechanisme dat draait rond dobbelstenen in 5 kleuren waarvan je de ogen gebruikt om een bod te openen. De volgende speler kan ofwel de dobbelstenen verleggen en zo het bod verhogen ofwel passen en de tegels krijgen van de plaatsen waar de dobbelstenen zijn weggenomen en een pas-actie nemen. In dit spel is passen soms krachtiger dan de veiling winnen!
En? We zijn altijd geïnteresseerd in de mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel :-) (mailen naar spelhamels@hotmail.be)
Achtergrond van 'Takenoko':
Een lange tijd geleden, aan het Japanse Keizerlijke hof…
Na een lange reeks onenigheden zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Japan en China eindelijk weer op de goede weg. Om dit verbond officieel te bezegelen heeft de Chinese Keizer aan de Japanse Keizer een heilig dier, een reuzenpanda, als symbool van vrede geschonken. De Japanse Keizer heeft zijn hofleden (de spelers) de moeilijke taak opgedragen om voor dit dier te zorgen door zijn bamboetuin te onderhouden. De spelers zullen de percelen cultiveren, ze irrigeren en een van de drie bamboesoorten laten groeien (Groen, Geel en Roze) met hulp van de Keizerlijke tuinman. Ze zullen de onstilbare honger van het heilige dier naar sappige en malse bamboe moeten verdragen… De speler die het meeste bamboe laat groeien, zijn land het beste beheert en de kwetsbare Panda voedt wint het spel.
En? We zijn altijd geïnteresseerd in de mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel :-) (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Achtergrond van 'Het stenen tijdperk': 
De steentijd kenmerkt zich door beginnende akkerbouw, het produceren van grondstoffen zoals hout, leem, goud en zilver en het bouwen van hutten. Handelen wordt steeds populairder en de beschaving ontwikkelt zich in snel tempo. Maar ook traditionele vaardigheden als jagen en het verzamelen van vruchten zijn vereist om stamleden te eten te kunnen geven.
De spelers proberen al deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er zijn veel manieren om het doel te bereiken, waardoor iedere speler een andere strategie kan kiezen. Aan het einde van het spel zal blijken welke de juiste was.
En? Het stenen tijdperk is één van mijn favoriete spellen. Het is toegankelijk voor iedereen, ziet er prachtig uit, bevat een mooie combinatie van geluk, strategie en tactiek en zorgt door de dobbelstenen voor de nodige hilariteit als iemand ondanks zijn 5 stamleden toch geen goud weet te dobbelen. Elke ronde moet je terug de afweging maken van waar je je stamleden gaat inzetten en hoeveel je er telkens inzet: ga je ze grondstoffen of voedsel laten verzamelen, ga je ze de akker laten bewerken, werktuigen laten vervaardigen, kindjes laten maken in het 'sexhutje', hutjes laten bouwen of de stamcultuur laten ontwikkelen? Concentreer je al je stamleden op één plaats of verdeel je ze?
Ondanks het 'grote' aantal keuzes zijn ze vaak wel voor de hand liggend, waardoor je ook weer geen hoofdpijn zal krijgen van het denkwerk. Dit spel zou in elke familiespellenkast aanwezig moeten zijn en staat ook niet verkeerd in de kast van een veelspeler. [WIM]Achtergrond van 'Istanbul':
De handelaren in Istanbul zijn druk in de weer, ze zoeken de kortste weg om hun handkarren te vullen met handelswaren die ze dan kunnen leveren in de markt of in het paleis van de Sultan. Ze doen inkopen op de zwarte markt en proberen met het verdiende geld juwelen te kopen bij de juwelier. Gelukkig hebben ze assistenten die kunnen helpen met het vele werk. Alle handelaren hebben maar één doel: zij willen de eerste zijn die 5 robijnen kan bemachtigen op de bazaar van Istanbul!
En? We zijn altijd geïnteresseerd in de mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel :-) (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Achtergrond van 'Robin':
De spelers hebben juist de vrolijke bende van Robin Hood vervoegd in het bos van Sherwood. Ze moeten  helpen in het kamp van Robin, rijke reizigers beroven op de weg naar het kasteel van Nottingham, berichten van Robin brengen en de buurt verkennen om informatie te verzamelen. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger de verdiensten zullen zijn, maar opgelet: als je het kasteel te dicht nadert, dan moet je terugkeren naar het bos om je te verbergen voor de soldaten van de Sheriff!
Je wilt de eerste zijn om 7 missies van hetzelfde type te vervullen om zo expert te worden (dwz: deze kaarten op hand hebben). Uiteraard willen alle spelers op een goed blaadje bij Robin komen en daarom moet je slim en moedig zijn om hen de loef af te steken door hen naar een andere plaats te verplaatsen en je zelf op de meest lucratieve plaatsen te positioneren.
En? We zijn altijd geïnteresseerd in de mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel :-) (mailen naar spelhamels@hotmail.be)


Op naar de volgende spelavond op 20 februari!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten