Verslag 21 april 2013

Weer een stijging van het aantal deelnemers, van 10 naar 15. Hopelijk wordt dit een trend :-)
Niet iedereen had spontaan de aanwezigheidslijst aangevuld, maar nadat de lijst doorgegeven was, stond toch iedereen er op...
Even een 'nieuwigheidje': betalen voor je drank doe je nu pas op het einde van de avond als je beneden bij de toog passeert. Gelieve dus goed te onthouden wat je consumeert zodat de rekening op het einde van de avond klopt. Gelukkig had iedereen deze keer zijn plicht gedaan, waarvoor dank!

Er werd aan 4 tafels gespeeld: twee tafels van 3 spelers, 1 tafel van 4 spelers en een tafel van 5 spelers.
Een overzichtje tafel per tafel, te beginnen met de 3-speler tafels.

Luk, Geert en Wout wilden al direct beginnen met het zwaardere werk en kozen voor Luks nieuwe aanwinst Ruhrschifffahrt 1769-1890 en aangezien dat relatief lang duurde is er afgesloten met enkele potjes Love Letter.
Ruhrschifffahrt 1769-1890

Achtergrond van 'Ruhrschifffahrt 1769-1890':
Kolen vervoeren over de Ruhr, een rivier eigenlijk niet ideaal voor  transportschepen, bezaaid met obstakels. Dat is waar dit spel over gaat. 
Elke ronde ga je ergens kolen halen en die lever je meteen af. dat brengt geld [thalers] op, waarvan je er onmiddellijk gebruikt om te investeren in nieuwe technologie. Als je een juiste combinatie van technologische ontwikkelingen hebt vergaard, dan open je extra mogelijkheden / eenmalige acties / einde spel bonussen en die laten je dan weer toe om te bouwen: magazijnen in steden, kolendepots en exportmogelijkheden. Voor meer uitleg: bespreking Luk op BGG

En? Dit spel vergt wat planning om de juiste volgorde van acties te doen en maximale opbrengsten te hebben en als eerste een bepaald voordeel te halen. Geen spel dat zich na 1x spelen laat doorgronden [maar wie heeft bv Agricola helemaal in de vingers na 1 keer]. Wat mij betreft mag dit terug op tafel komen. [LUK].




Sfeerbeeld:
Ruhrschifffahrt 1769-1890
Love Letter
De afsluiter Love Letter hebben we ook besproken in het verslag van januari. Een populair kaartspelletje dus dat maar uit 8 kaarten bestaat!
Achtergrond van Love Letter:
Na de  arrestatie  van  Koningin  Marianna wegens  hoogverraad was  niemand  meer kapot  dan haar  dochter,  Prinses  Annette. Potentiële minnaars poogden Annette's  verdriet  te verlichten  door  haar  het  hof te  maken  en zo wat plezier in  haar  leven  te  brengen. Jij bent  een  van  die minnaars  die  probeert je liefdesbrief  aan  de  prinses  te bezorgen. Helaas heeft ze zich opgesloten in het paleis, dus moet je vertrouwen  op tussenpersonen om je boodschap af te leveren.

En? Mening en impressie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)
Review van Love Letter (Engels)



Aan een ander tafeltje hadden Wouter en Wim de klassieker Puerto Rico reeds opgesteld terwijl ze wachtten op Wouter V, een groentje wiens enige ervaring met spelletjes tot nu toe Kolonisten van Catan was. Om dan meteen Puerto Rico voor te schotelen is een risico, maar het bleek een goed ingeschat risico te zijn want het werd zeer gewaardeerd. Hopelijk hebben we er een nieuwe ziel mee gewonnen. ;-)

Achtergrond van Puerto Rico:
De spelers zijn kolonisten die proberen om rijk te worden op het eiland Puerto Rico door er plantages aan te leggen, fabrieken en gebouwen te bouwen, de geproduceerde goederen te verkopen in het handelshuis of te verschepen naar het thuisland. Dit doen ze door elke rond een andere rol aan te nemen waar een bepaalde actie aan vasthangt, de catch van het spel is dat de acties die bij jouw rol horen ook door je medespelers ogen uitgevoerd worden.
Elk gebouw en elk verscheept goederensteentje levertje je overwinningspunten op. De speler met de meeste overwinningspunten als alle kolonisten op zijn, als alle punten op zijn of als iemand zijn persoonlijke spelersbordje heeft volgebouwd wint het spel.

En? Puerto Rico is een regelrechte klassieker en volledig terecht. Relatief complexe regels, maar mits een goede uitleg en een eerste rondje om de mechanismen door te hebben valt alles snel in de plooi. Een erg tactisch, maar ook strategisch spel: er zijn meerdere wegen naar de overwinning en vooral de verschillende gebouwen maken het spel telkens weer anders en laten je de regels wat verbuigen voor jou persoonlijk. Dit is een erg goed spel en een aanrader voor iedereen! Ik dacht dat ik een voorsprong had en besloot het spel te eindigen door de burgemeester te kiezen waardoor de kolonisten op waren. De overwinning werd na de puntentelling uiteindelijk gedeeld door mij en Wouter (het groentje), maar wegens de gelijkspelregels (meeste geld en goederensteentjes) is het groentje toch met de overwinning gaan lopen. Proficiat daarvoor! :-) [WIM]
Review van Puerto Rico
sfeerbeeld:
Puero Rico
Afsluiten deden we met Ninjato dat reeds besproken werd in het verslag van januari.

Achtergrond van Ninjato:
De 3 invloedrijkste stammen in het oude Japan strijden voor de macht en jij probeert als ninja invloed te verwerven in de familie die de macht grijpt en haar zelfs te helpen dit doel te bereiken. Hiervoor val je adellijke huizen binnen, roof je schatten, train je bij de senseï, koop je gezanten van de stammen om en vang je geruchten op die je helpen je doel te bereiken.

En? Zie het verslag van januari. Deze keer ging het spel wel iets trager vooruit, geen idee waar dat aan lag. Ik had het nog niet met 3 spelers gespeeld en ik verkies toch 4 spelers. Aangezien er 3 stammen zijn om invloed in te verkrijgen, kunnen de stammen mooi verdeeld worden over 3 spelers waardoor de competitie voor invloed in de stammen toch wat minder is. Hoewel Wouter O op een bepaald moment toch voor 'mijn' stam begon te spelen en ik uit noodzaak ben moeten overschakelen op het vergaren van geruchtenkaarten (die op het einde van het spel bonuspunten kunnen opleveren). De scores waren heel erg nipt: 101, 102 en 103.  Net dankzij die geruchtenkaarten behoorde de 103 aan mij, dus dat was wel een meevaller. :-) Het einde van het spel was overigens erg spannend!
Toen we eindelijk klaar waren, was iedereen al naar huis... [WIM]
Review van Ninjato
Sfeerbeeld


Aan de andere kant van de ruimte waren Geert en Tom van Bengereng, Nico, Stefanie en Carl begonnen met Valdora om daarna verder te gaan met River Dragons.

Valdora
Achtergrond van Valdora:
De spelers zijn avonturiers die op naar het mythische Valdora trekken om daar rijk te worden met het ophalen en verhandelen van edelstenen die daar volgens de overlevering overal te vinden zijn.
Spelers bewegen hun avonturier naar een willekeurige plaats op het bord om edelstenen te rapen of leveropdrachten of uitrusting te vergaren in een stad. De spelers verdienen punten door de edelstenen af te leveren bij verschillende handelaars in Valdora die op zoek zijn naar een bepaald soort edelsteen. Afhankelijk van de combinatie van handelaars waar je bij geleverd hebt, kan je nog extra punten verdienen en eventueel zelfs een levercontract bij een
atelier in de wacht slepen en zo nog meer punten verdienen.

En? Mening en impressie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)
Sfeerbeelden


Eindigen deden ze hier met het relatief luchtige River Dragons.

Achtergrond van River Dragons:
River dragons
De spelers proberen zo snel mogelijk de Mekong-rivier over te steken door planken op uitstekende stenen te leggen. Het lastige is dat je 5 van je acties (plank of steen leggen, plank of steen weghalen, rivierdraken oproepen, 1 of 2 stappen lopen en over een andere speler heen springen) op voorhand moet plannen en alle spelers om beurten hun eerste actie doen, dan hun tweede enz. Met als gevolg dat al je plannen helemaal in de war kunnen gegooid zijn tegen dat je aan actie 5 bent met de nodige chaos en hilariteit tot gevolg!

En? Mening en impressie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)
Review van River Dragons

sfeerbeeld

Aan de laatste tafel hadden Rudy, Tim, Jeroen en Thieme het plan opgevat om te starten met Cyclades, maar aangezien de eigenaar van Cyclades Puerto Rico aan het spelen was, moesten ze het spel wel zelf uitzoeken. Altijd moeilijk om de regels van een spel voor de eerste maal te lezen als je wilt beginnen spelen, maar het lijkt erop dat ze het er vrij goed vanaf gebracht hebben. Chapeau daarvoor!

Achtergrond van Cyclades:
De spelers zijn krijgsheren van de 5 grote Griekse steden (Athene, Sparta, Kortinthe, Thebes en Argos) in de cycladen eilandengroepen en proberen zo snel mogelijk 2 metropolissen te bouwen. Dit doen ze door elke ronde te bieden op de gunst van de goden en het oproepen van een scala aan mythologische wezen. Afhankelijk van de god wiens gunst ze verkrijgen kunnen ze andere acties uitvoeren. Elke god geeft je io.a. de kans om tegen betaling een bepaald type gebouw neer te zetten op jouw eilanden, 4 verschillende gebouwen veranderen in een metropolis. Athena voorziet je maatschappij van filosofen en 4 daarvan leveren je ook een metropolis op. Daarnaast kan je ook eilanden van een ander veroveren in de hoop hun metropolis over te kunnen nemen.

En? Cyclades is een prachtig vormgegeven spel met een mooi bord, prachtige kaarten, coole plastic leger- en vlootfiguurtjes enz. Het thema is erg goed verwerkt in het spel, niet enkel door de vormgeving, want het komt ook in de spelmechanismen terug. Er is erg veel interactie tussen de spelers: bij het bieden uiteraard, maar je kan ook elkaars eilanden aanvallen, elkaars vloten vernietigen of de mythologische wezens inzetten om je medespelers dwars te zitten. Het spel duurt niet al te lang, maar bevat toch veel mogelijkheden voor tactisch spelen. Conclusie: een aanrader als je houdt van thematische spellen en er tegen kan als je vele werk in één beurt volledig teniet gedaan wordt!
Opgepast: niet spelen met je partner als je de huiselijke vrede wilt bewaren ;-) [WIM]
Impressie van iemand aan de tafel nog? Doormailen naar spelhamels@hotmail.be
Review van Cyclades
sfeerbeeld


Geen idee of ze daarna nog iets gespeeld hebben eigenlijk. Rudy?

En toen zat de avond er weeral op...
Hopelijk vond iedereen het leuk genoeg om volgende maand terug te komen, want voor spellenavonden geldt: hoe meer zielen hoe meer keus, euh vreugd!
Tot 17 mei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten