Verslag 19 oktober 2013

Vorige week was het weer onze maandelijke spellenavond in Den Anker en het was een topavond deze keer wat aanwezigen betreft!
Met 21 spelers konden we ons verdelen over 5 tafels en was er dus voor ieder wat wils om te spelen.

Ikzelf, Luk, Wout, Jeroen en Melissa begonnen met het relatief zware 'Navegador' en aangezien dit nogal lang duurde en Melissa en Jeroen niet meer konden blijven hebben ik, Luk en Wout achteraf nog 'Courtier' gespeeld.

Achtergrond van 'Navegador':
De spelers staan aan het hoofd van rijke handels dynastieën. Ze investeren hun geld in het bouwen van schepen en huren van bemanningsleden. Met hun schepen ontdekken ze nieuwe gebieden waar ze handel drijven met de lokale bevolking. De verkregen goederen worden verkocht of bewerkt in fabrieken. De ontdekkingstochten lopen niet altijd van een leien dakje. Heel wat schepen verdwijnen in de kolkende zee. Kerken verhogen de moraal en sussen de bevolking, intussen worden havens gebouwd en kiezen verschillende schepen het ruime sop.

En? Navegador is niet zo zeer een spel dat je speelt voor de pure
fun, maar meet voor de strategische uitdaging van het verslaan van je medespelers. Ik zou het dan ook niet aanraden aan beginnende spelers, het is echt wel een spel voor de doorwinterde spellenliefhebbers. Het spel zit goed in elkaar en stelt je regelmatig voor moeilijke keuzes. De eerste rondes had ik het idee dat het spel zichzelf wat speelde en dat je zetten erg logisch waren, maar naarmate het spel vorderde werd dit minder en minder. Persoonlijk heb ik het wel gehad met het handelen rond de (middellandse) zee als thema. Geef mij maar iets unieker waarbij ik me echt kan inleven in het thema. Dat miste ik hier wat. Desondanks zekers een spel dat ik nog wel eens wil spelen. [WIM]
Achtergrond van 'Courtier':
In dit spel beweeg je je in de sociale elite van de stadstaat 'Tempest' en probeer je de verschillende 'courtiers' (hovelingen?) te beïnvloeden om zo jouw doelen te bereiken. Dit doe je door de kaarten in je hand tactisch uit te spelen om zo invloed te verwerven bij de voor jou interessante hovelingen en mogelijk de meerderheid te behalen bij één of meerdere kringen om zo speciale acties te verkrijgen.
En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Aan een andere tafel was Dirk met zijn dochter begonnen met 'Pinguïn' en sloten Rita en Inge daarna aan voor 'Metro'.

Achtergrond van 'Pinguïn':
Hongerige pinguïns huppen van de ene ijsschots naar de andere op jacht naar vis. Ze proberen daarbij de pinguïns van andere spelers de pas af te snijden om zo de meest visrijke gebieden voor zichzelf te bemachtigen. De speler van wie de pinguïns aan het einde van het spel de meeste vis hebben gevangen, wint het spel. 
En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)sfeerbeeld


Achtergrond van 'Metro':
Metro heeft een simpel concept: de wereldtentoonstelling van 1900 komt eraan en in Parijs willen ze hiervoor het metronetwerk uitbreiden. De spelers proberen zo lang mogelijke metrolijnen aan te leggen onder Parijs. Zodra een lijn een start- en eindpunt heeft worden daarvoor punten toegekend.

En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)sfeerbeeld

Nico speelde met Maarten en 2 nieuwelingen Dominion en daarna Takenoko.


Achtergrond van 'Dominion':
Je bent tot koning gekroond van een prachtig klein land met glooiende heuvels, kronkelende rivieren en vruchtbare landerijen. Maar helaas zijn er geschillen met omliggende staten. Verschillende vorsten proberen ten koste van elkaar hun koninkrijk uit te breiden! Dit doen ze door invloedrijke personen in te schakelen en belangrijke gebouwen te kopen uit de stapels kaarten in het midden. Deze kaarten komen in je persoonlijke kaartstapel te liggen waar je gedurende het spel kaarten uit in je hand trekt en na gebruik terug aflegt en de stapel schudt. De kaarten die je in je stapel hebt rouleren zo dus in je hand, maar je weet niet wanneer welke kaarten komen. Het is dus kwestie van de beste combinaties te maken met de kaarten die je ter beschikking krijgt, wetende dat er mogelijk nog andere interessante kaarten aankomen.
En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

sfeerbeeld


Achtergrond van 'Takenoko':
Een lange tijd geleden, aan het Japanse Keizerlijke hof…
Na een lange reeks onenigheden zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Japan en China eindelijk weer op de goede weg. Om dit verbond officieel te bezegelen heeft de Chinese Keizer aan de Japanse Keizer een heilig dier, een reuzenpanda, als symbool van vrede geschonken. De Japanse Keizer heeft zijn hofleden (de spelers) de moeilijke taak opgedragen om voor dit dier te zorgen door zijn bamboetuin te onderhouden. De spelers zullen de percelen cultiveren, ze irrigeren en een van de drie bamboe soorten laten groeien (Groen, Geel en Roze) met hulp van de Keizerlijke tuinman. Ze zullen de onstilbare honger van het heilige dier naar sappige en malse bamboe moeten verdragen… De speler die het meeste bamboe laat groeien, zijn land het beste beheert en de kwetsbare Panda voedt wint het spel.
En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)Aan een andere tafel begonnen Geert, Steven, Veerle en ??? ook met Dominion, om daarna verder te gaan met twee dobbelspelen: Las Vegas en King of Tokyo.

Zie voor informatie over Dominion hierboven, Las Vegas in het verslag van 17 mei 2013 en King of Tokyo hieronder.

Achtergrond van 'King of Tokyo':
Monsters vallen Tokyo aan! En jij bent er één van... Probeer door een op Yahtsee-gebaseerd principe dobbelstenen te rollen om zo je tegenstanders te kwetsen, jezelf te genezen, punten te verdienen of je monster te doen muteren. Wie als eerste 20 punten haalt of als eerste zijn medespelers kan vernietigen wint dit spannende en leuke dobbelspel! Punten haal je door te dobbelen of door Tokyo in te nemen (1 punt) en daar hopelijk te blijven tot je volgende beurt (2 punten). Maar pas op, wie in Tokyo staat wordt bij elke aanval van de andere spelers geraakt en kan zichzelf daar niet genezen. Vertrek vooraleer het te laat is! Maar bij elke aanval die je vanuit Tokyo uitvoert val je alle andere spelers aan, dus je kan vandaaruit wel een serieuze ravage aanrichten bij je medespelers!
En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Sfeerbeeld

De laatste tafel leek wel een conferentie van spellenclubs met Arne van Spinli (spellenclub Lille), Jürgen van 't Gezelschap (spellenclub Merksplas), Rudy van de Spelhamels en ???
Zij begonnen met Keyflower, dat op onze spelavond van 15 maart 2013 ook al op tafel kwam (zie verslag) en eindigden met Royal Turf.

Achtergrond van 'Royal Turf':
We bevinden ons op wereldberoemde paardenrenbaan van Ascot tijdens de zomer van 1898. Vandaag vindt er opnieuw een hoogdag plaats voor de paardenwedrennen. Welke paarden starten er als favoriet? Hoe liggen de kansen voor de nieuwkomers? Welke weddenschap brengt het meeste op? Het startschot werd gegeven en de eerste race begint reeds. De paarden galopperen, de menigte jubelt en de wedders vrezen en hopen.

Het spel loopt over 3 races. In elke race starten 7 paarden met verschillende sterktes en zwaktes. De spelers wedden op deze paarden. Als speler zal men steeds proberen om de paarden in zijn voordeel te bewegen (te beïnvloeden) teneinde een maximaal winstbedrag te behalen. Hoe meer spelers op hetzelfde paard wedden des te groter de kans dat dit paard als eerste, tweede of derde eindigt. Maar het winstbedrag van het winnende paard stijgt naarmate er minder op dat paard werd gewed. Als een speler er echter in slaagt om als enige op een paard te wedden en hij lukt er ook in om dit paard onder de winnaars te krijgen, dan wordt hij hiervoor extra beloond. De speler die na 3 wedrennen het meeste geld heeft verzameld, wint het spel.

En? Mening en indruk van het spel en de sessie van iemand aan de tafel? (mailen naar spelhamels@hotmail.be)

Sfeerbeeld Royal Turf

Sfeerbeeld Keyflower


Dat was het voor deze keer! Volgende spelavond op 15 november!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten